ipv6 test

Domein Checker

Check of uw domein IPv6 ready is.

Domeinnaam:

 

Particulieren

De IPv6 uitdaging voor particulieren/zeer kleine ondernemer

Als particulier maakt u gebruik van websites, email en e-banking. Zonder dat u het weet verloopt dit middels het IP protocol versie 4. Per jaar heeft Nederland 2 miljoen nieuwe adressen nodig om de nieuwe gebruikers aan te kunnen sluiten. Eind van 2011 is het niet meer mogelijk om in Nederland nieuwe IPv4 adressen te verkrijgen. Nieuwe gebruikers krijgen dan nieuwe IP adressen op basis van IP versie 6. IPv4 en IPv6 kunnen niet zonder meer met elkaar communiceren. Wanneer er niets gebeurt betekent dit dat u met gebruikers die op IPv6 aangesloten zijn niet meer kunt communiceren.

Wat moet ik doen?

Intern hoeft u nog niets te doen. Als particulier zijnde kunt u wel bij uw huidige Internet Service Provider (ISP) of webhoster navraag doen welke plannen zij hebben om IPv6 in de toekomst in te gaan voeren. Zonder dat u het weet kunt u IPv6 al aan hebben staan. Wanneer uw PC’s voorzien zijn van een Windows-7 installatie dan staat IPv6 al aan, ook al gebruik u het niet.

Mocht er nu al een noodzaak zijn om over IPv6 te communiceren dan zijn er mogelijkheden om dit met behulp van IPv6 tunnels over een IPv4 netwerk te doen. Een goede webhoster is in staat om uw website/netwerk naast IPv4 ook bereikbaar te maken via IPv6.

Oplossingen

Op termijn zal iedere ISP en webhoster met een implementatie van IPv6 gaan komen. Er zijn nu al verscheidende ISP’s en webhoster die IPv6 ondersteunen, in principe zijn er genoeg simpele technieken die ingezet kunnen worden om websites op basis van dualstack bereikbaar te maken. De volgende stap is dat uw ISP ook IPv6 moet gaan ondersteunen. De verwachting is dat de meeste grote ISP’s dit begin 2012 toch wel beschikbaar hebben.

2012

Als particulier is er op korte termijn geen reden om ongerust te zijn. De transformatie naar IPv6 ten gevolge van het op zijn van IPv4 adressen zal voor een groot deel opgelost worden door de markt. Wel is het van belang om webhoster en ISP te blijven uitvragen naar hun toekomstige plannen. Ook moet u zich bewust worden dat IPv6 al overal aanwezig is en standaard aangezet wordt in nieuwe versies. Wanneer op termijn uw webhoster of ISP geen IPv6 ondersteunt is het wel raadzaam om over te stappen naar een provider die dit wel ondersteunt. De transitie naar IPv6 zal voor een kleine ondernemer automatisch plaats vinden doordat binnen nieuwe versies van o.a. leveranciers als Microsoft IPv6 ondersteuning zit.