ipv6 test

Domein Checker

Check of uw domein IPv6 ready is.

Domeinnaam:

 

Midden en Kleinbedrijf

Veel MKB bedrijven werken met een eigen netwerk, voor gebruik door hun klanten of voor intern gebruik. De mate waarin een netwerk moet worden geüpgraded is afhankelijk van hoe het netwerk is opgebouwd. Om te voorkomen dat uw bedrijf niet in de problemen komt, moet u de juiste antwoorden hebben op onderstaande vragen: 

o Bent u en uw personeel op de hoogte van IPv6?
o Kan uw Internet Service Provider (ISP) de omschakeling op IPv6 voor uw organisatie in orde maken?
o Is uw eigen ICT-netwerk geschikt voor IPv6, en zo niet, welke aanpassingen zijn nodig om uw netwerk hiervoor wel geschikt te maken?
o Hebt u eraan gedacht om uw netwerk IPv6-ready te maken bij het upgraden van uw netwerk?

Al naar gelang de antwoorden op deze vragen, zult u de noodzakelijke stappen kunnen plannen om ervoor te zorgen dat de overstap op IPv6 voor uw organisatie geen problemen oplevert. Als u een zeer kleine onderneming heeft en geen eigen netwerk heeft dan is onderstaande niet voor u van toepassing. Klik dan hier om informatie voor particulieren te verkrijgen.

Hoever bent u inmiddels gevorderd?

Een eerste stap is vast te stellen in hoeverre u al klaar bent voor de overstap op IPv6. Het kan zijn dat uw ISP u al IPv6-connectiviteit kan bieden. Ook hebt u misschien al hardware en software die IPv6-compatible is of is het zelfs zo dat aansluiting van uw netwerk op IPv6 een fluitje van een cent is. Het is echter waarschijnlijker dat overschakeling op IPv6 toch wel enige investering van tijd en geld zal kosten. Onderstaande lijst met aandachtspunten helpt u wellicht een stukje op weg:

0 Stel een projectmanager aan
0 Ga in gesprek met uw ISP
o Bepaal welke netwerkcomponenten moeten worden vervangen of geüpgraded
o Stel vast welke training uw team en projectmanager nodig zullen hebben
o Bepaal wat de eventuele vervanging van hardware en software zal gaan kosten
o Kies bij wie u die gaat aanschaffen (waarschijnlijk is dat uw huidige leverancier) en welke consultants u eventueel wilt inschakelen
o Stel een projectplan op en begin met de uitvoering van uw plannen

Praat met uw Internet Service Provider

De meeste bedrijven zijn afhankelijk van een Internet Service Provider (ISP) voor hun verbinding met het Internet. De voor IPv6 vereiste aanpassingen van uw netwerk en uw planning zal afhankelijk zijn van wat uw ISP u daadwerkelijk kan leveren en wanneer. Om hier duidelijkheid in te krijgen, zou u uw ISP het volgende kunnen vragen:
o Levert u momenteel al IPv6-connectiviteit?
o Zo niet, wanneer denkt u dit wel te kunnen leveren voor de netwerken van uw klanten? Hoe ziet uw planning er dan uit?
o Wanneer zal onze website wel over IPv6 kunnen beschikken?
o Kunt u uw klanten IPv6-compatible modems leveren, of andere apparatuur die voor de overstap op IPv6 nodig is?
o Waarom hebt u uw klanten niet geïnformeerd over IPv6 en de vereisten die voor een overstap op IPv6 nodig zijn?
Als u en uw ISP het eens zijn geworden over de aanpak, dient u over een aantal zaken na te denken:
o Fysieke technologie
o Software compatibiliteit
o Training

Fysieke Technologie

Om uw organisatie klaar te maken voor IPv6 is het een eerste vereiste dat uw apparatuur met de volgende generatie IP-adressen uit de voeten kan. De eerste stap is dan dat u laat controleren welke onderdelen van uw apparatuur (routers, servers en andere hardware) geüpgraded of zelfs vervangen moeten worden.
Uw hardwareleverancier(s) moeten u hiermee kunnen helpen en u kunnen adviseren hoe de noodzakelijke wijzigingen dienen te worden uitgevoerd. Wellicht kiest u daarom voor een gefaseerde aanpak.

Hieronder treft u een lijst  aan van mogelijke hardwareleveranciers die u op weg kunnen helpen:
o Alcatel Lucent
(zie ook IPv6 – The Road Ahead, een witboek uit 2006, gepubliceerd door by Alcatel Lucent)
o Cisco
o HP
o IBM
o Juniper
o Sun Microsystems
o Microsoft

Software Compatibiliteit

Om uw hele netwerk IPv6-geschikt te maken, moet alle hardware en software zowel met IPv4 als met IPv6 uit de voeten kunnen. Als u software van derden hebt aangeschaft dan zult u na moeten vragen bij die provider of dat product al IPv6-compatible is of dat er eventueel een upgrade beschikbaar is. Veel van de momenteel verkrijgbare software (inclusief veel computersystemen, behalve Windows XP) is overigens al IPv6-ready.
Als er geen IPv6-upgrade van het betreffende product verkrijgbaar is, zult u naar alternatieven moeten zoeken. Eventuele software die intern ontwikkeld is zal wellicht herschreven moeten worden.