ipv6 test

Domein Checker

Check of uw domein IPv6 ready is.

Domeinnaam:

 

Grootbedrijf

De overstap maken naar IPv6 is vergelijkbaar met de aanpak van welk ander IT-project dan ook.

Urgentie

Ongeacht het economisch klimaat en krimpende IT-budgetten, dient de voorbereiding voor de overstap naar IPv6 met onmiddellijke ingang te beginnen. Bedrijven moeten investeren in IPv6, zowel om op de langere termijn kosten te besparen als om rendement op technologische investeringen die van het internet afhankelijk zijn zeker te stellen.

Hoe langer een bedrijf wacht met de overstap op IPv6, des te duurder die overstap wordt. Een op het nippertje uitgevoerde overstap maakt het minder waarschijnlijk dat upgrades kunnen worden geïntegreerd in uw huidige upgradingcycli.  Ook zal uw personeel dan langduriger training nodig hebben. Beide factoren kunnen leiden tot sterk stijgende kosten.
Organisaties moeten een uitgebreid invoeringsplan ontwikkelen om in 2011 en daarna van het internet gebruik te kunnen blijven maken.

Stappenplan

Met deze eenvoudige checklist komt u al een heel eind op weg:
o Stel een projectmanager aan
o Ga in gesprek met uw ISP
o Bepaal welke netwerkcomponenten moeten worden vervangen of geüpgraded
o Stel vast welke training uw team en projectmanager nodig zullen hebben
o Bepaal wat de eventuele vervanging van hardware en software zal gaan kosten
o Kies bij wie u die gaat aanschaffen (waarschijnlijk is dat uw huidige leverancier) en welke consultants u eventueel wilt inschakelen
o Stel en projectplan op
o Leg uw plan, incl. begroting, neer bij de beleidsvormer van uw organisatie 

Praat met uw Internet Service  Provider

De meeste bedrijven zijn afhankelijk van een Internet Service Provider (ISP) voor hun verbinding met het Internet. De voor IPv6 vereiste aanpassingen van uw netwerk en uw planning zal afhankelijk zijn van wat uw ISP u daadwerkelijk kan leveren en wanneer. Om hier duidelijkheid in te krijgen, zou u uw ISP het volgende kunnen vragen:
o Levert u momenteel al IPv6-connectiviteit?
o Zo niet, wanneer denkt u dit wel te kunnen leveren voor de netwerken van uw klanten? Hoe ziet uw   planning er dan uit?
o Wanneer zal onze website wel over IPv6 kunnen beschikken?
o Kunt u uw klanten IPv6-compatible modems leveren, of andere apparatuur die voor de overstap op IPv6 nodig is?
o Waarom hebt u uw klanten niet geïnformeerd over IPv6 en de vereisten die voor een overstap op IPv6 nodig zijn?

Fysieke Technologie

Om uw organisatie klaar te maken voor IPv6 is het een eerste vereiste dat uw apparatuur met de volgende generatie IP-adressen uit de voeten kan. De eerste stap is dan dat u laat controleren welke onderdelen van uw apparatuur (routers, servers en andere hardware) geüpgraded of zelfs vervangen moeten worden.
Uw hardwareleverancier(s) moeten u hiermee kunnen helpen en u kunnen adviseren hoe de noodzakelijke wijzigingen dienen te worden uitgevoerd. Wellicht kiest u daarom voor een gefaseerde aanpak.

Hieronder treft u een lijst  aan van mogelijke hardwareleveranciers die u op weg kunnen helpen:
o Alcatel Lucent (zie ook IPv6 – The Road Ahead, een witboek uit 2006, gepubliceerd door by Alcatel Lucent)
o Cisco
o HP
o IBM
o Juniper
o Sun Microsystems
o Microsoft

Software Compatibiliteit

Om uw hele netwerk IPv6-geschikt te maken, moet alle hardware en software zowel met IPv4 als met IPv6 uit de voeten kunnen. Als u software van derden hebt aangeschaft dan zult u na moeten vragen bij die provider of dat product al IPv6-compatible is of dat er eventueel een upgrade beschikbaar is. Veel van de momenteel verkrijgbare software (inclusief veel computersystemen, behalve Windows XP) is overigens al IPv6-ready.
Als er geen IPv6-upgrade van het betreffende product verkrijgbaar is, zult u naar alternatieven moeten zoeken. Eventuele software die intern ontwikkeld is zal wellicht herschreven moeten worden.

Training

Er is een groot aanbod van trainingen en cursussen op IPv6-gebied, zowel online als live door consultants.

Op de IPv6 Act Now website vindt u:
o Links naar verschillende online informatiebronnen over IPv6
o Een lijst van deskundige consultants die zich hebben gespecialiseerd in de inzet van IPv6.

Als uw organisatie lid is van de RIPE NCC, kan uw personeel gratis deelnemen aan de cursus van deze organisatie IPv6 Training Course. Deze cursus biedt informatie over hoe IPv6-adressen kunnen worden verkregen en hoe u de overstap het best kunt inplannen. De cursus is gratis toegankelijk voor alle leden.

Conclusie

Nu de meeste schattingen aangeven dat de IPv4 adressen in 2012 waarschijnlijk opraken, is het duidelijk dat een gezamenlijke aanpak voor de invoering van IPv6 noodzakelijk is om de stabiliteit en de groei van het internet te garanderen. Mocht dat niet lukken voordat de IPv4-adressen daadwerkelijk op zijn, dan hangt het voortbestaan van het Internet aan een zijden draad. 

Als de komende twee jaar IPv6 niet op grote schaal wordt ingevoerd, betekent dat een reële dreiging voor de integriteit, de stabiliteit en de interoperabiliteit van het Internet. Het is daarom cruciaal dat alle internet stakeholders, zowel overheden en leveranciers als ISP’s en telecombedrijven, de handen ineenslaan om de groei en innovatie te waarborgen die het Internet tot zo’n succesverhaal hebben gemaakt.

Vele early adopters hebben IPv6 in hun netwerken ingezet. Degenen die dat nog niet hebben gedaan lopen het risico geconfronteerd te worden met aanzienlijk stijgende kosten en de strijd met hun concurrenten die IPv6 al wel strategisch hebben kunnen inzetten te verliezen.

Extra informatie

Lees ook het artikel wat BTG (vereniging van grootgebruikers in telecommunicatie en ict) over “De noodzaak van IPv6 voor het grootbedrijf” heeft geschreven:  http://btg.org/2012/05/30/de-noodzaak-van-ipv6-voor-het-grootbedrijf/ .