ipv6 test

Domein Checker

Check of uw domein IPv6 ready is.

Domeinnaam:

 

Internet kan geen nieuwe gebruikers meer aan zonder IPv6

Nederlandse IPv6 Taskforce roept op tot onmiddellijke actie

Leidschendam, 3 februari 2011 – Vanaf vandaag is de centrale voorraad IP-adressen, ofwel unieke codes om apparaten op internet aan te sluiten, op. Dit levert op korte termijn problemen op voor landen met een explosief groeiend aantal internetgebruikers. Het kost providers daar erg veel moeite om nieuwe klanten aan te sluiten. Dit gaat gepaard met hoge kosten en bepaalde internetdiensten die niet meer werken. De oplossing voor dit probleem dat zich op termijn ook in andere landen voor gaat doen, is IPv6. Hierdoor komt een nagenoeg ongelimiteerd aantal IP-adressen beschikbaar. Alleen door invoering van IPv6 kan internet blijven groeien als een betrouwbare digitale infrastructuur en motor van de economie. De Nederlandse IPv6 Taskforce roept op tot actie.

De huidige IP-adressen zijn gebaseerd op Internet Protocol versie 4. Dit protocol kan ongeveer 4 miljard adressen aan. Deze zijn nu op. De Internet Assigned Numbers Authority dat de voorraad IPv4-adressen beheert, kan de vijf regionale instanties die de adressen aan internetproviders uitdelen, niet langer van nieuwe adressen voorzien. Deze vijf zogenaamde RIRs (Regional Internet Registry’s) zijn

nu aangewezen op hun werkvoorraad. Het RIPE NCC, dat adressen uitdeelt in Europa, kan waarschijnlijk nog maar tot aan het einde van dit jaar vooruit. In Azië worden echter meer adressen gebruikt, en het is de verwachting dat daar voor het eind van het jaar al internetproviders nul op het rekest zullen krijgen als ze adressen nodig hebben. Providers kunnen dan alleen nog met veel kunst- en vliegwerk nieuwe klanten aansluiten. Hierdoor gaan de kosten omhoog en de betrouwbaarheid van de beschikbaarheid van het internet omlaag. Sommige functies van het huidige internet zullen dan niet langer werken zoals BitTorrent, beveiligde verbindingen naar kantoor (VPN), een eigen website bij je thuis, of het bellen via internet.

Oplossing: IPv6

Er is een verbeterd Internet Protocol beschikbaar. Dit is Internet Protocol versie 6 (IPv6) en deze beschikt over nagenoeg ongelimiteerde aantallen adressen beschikt (2 tot de macht 128). IPv6 is ingebouwd in de meeste moderne computers en software, maar wordt nog niet veel gebruikt omdat het tot nu toe de meeste Internet Service Providers geen IPv6 ondersteunen. Maar IPv6 de enige manier waarop het internet kan blijven groeien nu de IPv4-adressen op zijn.

Nederlandse IPv6 TaskForce roept op tot actie

Volgens Erik Huizer, voorzitter van de Nederlandse IPv6 Task Force, moet er haast gemaakt worden: “Ik raad organisaties aan om nu zo snel mogelijk IPv6 in te voeren. Bedrijven die hun websites uitbesteden bij een webhoster moeten direct vragen wanneer hun website op IPv6 bereikbaar wordt. Hoewel wij ons best doen om er voor te pleiten dat particulieren niets merken van de invoering van IPv6, raad ik particulieren aan om eens te informeren bij hun service provider wanneer die IPv6 gaat leveren.” De Nederlandse IPv6 Taskforce heeft als doel bewustwording te creëren rond de urgentie van de overstap naar IPv6. Kennisuitwisseling en afstemming rond de invoering van IPv6 is daarbij van belang.